Blog
Kondensācija un sarma rotācijas siltummaiņos
WISE iekārtas ēku īpašniekiem
Biroja rokasgrāmata: Par pielāgošanās spējām
Kāpēc nepieciešama mehāniskā ventilācija?
TVAIKA NOSŪCEJI
Mēdz teikt, ka labs ēdiens un silta virtuve dod māju sajūtu. Draugiem un ģimenēm virtuve bieži ir pulcēšanās vieta, kur tiek gatavots garšīgs ēdiens un krātas atmiņas. Taču, projektējot iekštelpu klimata sistēmas dzīvojamām ēkām, tā var būt visproblemātiskākā telpa gaisa kvalitātes ziņā – ēdiena gatavošana, diemžēl, ir arī būtisks gaisa piesārņojuma avots. Kā mēs varam izstrādāt iekštelpu klimata sistēmas, kas nodrošina līdzsvaru starp lielisku gaisa kvalitāti un patīkamu gatavošanas pieredzi? Apskatīsim tuvāk tvaika nosūcējus.
KAS IR LABS TVAIKA NOSŪCĒJS?
Tvaika nosūcēja mērķis ir vienkāršs: nosūkt aromātus, pārmērīgu mitrumu, karstumu un novērst to izplatīšanos telpā. Tomēr ir pieejamas dažādas alternatīvas, un tā pareizai izvēlei ir liela nozīme kopējā iekštelpu vidē. Labs tvaika nosūcējs ir izstrādāts ar gaisa kvalitāti kā augstāko prioritāti.
Aromātu uztveršanas spēja norāda, cik daudz izgarojumu tvaika nosūcējs faktiski spēj noņemt. Efektīvākie tvaika nosūcēji novērš vairāk aromātu ar mazāku gaisa plūsmu. Tas nodrošina labāku gaisa kvalitāti ar mazāku ventilatora jaudu, mazāku enerģijas patēriņu un zemāku skaņas līmeni. Tāpēc vienmēr dodiet priekšroku tvaika nosūcējam ar labu aromātu uztveršanas spēju, kas pārbaudīta saskaņā ar EN standartiem.
Izvadīt vai recirkulēt?
Viens no galvenajiem jautājumiem ir: vai vēlaties izvadīt ēdiena gatavošanas smaržas ārā vai arī tās attīrīt un recirkulēt atpakaļ dzīvoklī?
Recirkulācijas tvaika nosūcējos ir iebūvēts motors/ventilators, un gaisa attīrīšanai tiek izmantoti īpaši oglekļa filtri. Šiem tvaika nosūcējiem nav nepieciešams atsevišķs gaisa izvads uz jumtu, tāpēc šī sistēma varētu būt vienkāršāka. Turklāt, tā kā gaiss netiek izvadīts ārpusē, nav nepieciešams kompensēt gaisa plūsmu.
Tomēr, pat ja oglekļa filtri var noņemt lielāko daļu gaisa piesārņojuma, tīrīšanas rezultāts nekad nav 100% un tas ir atkarīgs no filtru maiņas biežuma. Augstas kvalitātes filtri var būt diezgan dārgi un var būt jāmaina vairākas reizes gadā atkarībā no lietošanas veida un biežuma. Oglekļa filtri parasti rada lielāku spiediena kritumu, tāpēc tiem ir nepieciešama lielāka ventilatora jauda, kas palielina elektroenerģijas patēriņu un skaņas līmeni dzīvoklī.
Vēl viens mīnuss ir tas, ka tie nenoņem mitrumu vai pārmērīgu karstumu un neienes dzīvoklī svaigo gaisu. Vispārējā ventilācijas sistēma ir jāpastiprina atsevišķi, lai nodrošinātu efektīvu aromātu noņemšanu un labu gaisa kvalitāti.
Nosūcēji, kas izvada ēdiena gatavošanas tvaikus ārpus ēkas.
Tie noņem arī pārmērīgu karstumu un mitrumu atšķirībā no recirkulācijas tipa virtuves tvaika nosūcējiem. Šie tvaika nosūcēji var būt savienoti ar atsevišķu jumta ventilatoru vai kopējo ventilācijas sistēmu. Pievienojot ventilācijas sistēmai, virtuves nosūcējam nav nepieciešams atsevišķs ventilators vai kanāls uz āru. Nosūces ventilators uz jumta ir klusākais variants, taču ventilators ventilācijas iekārtā tāpat rada daudz mazāk trokšņu virtuvē nekā ventilators tvaika nosūcēja iekšpusē.
Tomēr, ja ēdiena gatavošanas izgarojumi tiek izvadīti ārpusē, nosūktais gaiss ir jākompensē. Tas nozīmē, ka mums ir jāievada svaigais gaiss, lai aizstātu netīro gaisu, kas izplūst ārā. Kad tvaika nosūcējs ir pievienots kopējai ventilācijas sistēmai, tas notiek automātiski un gatavošanas laikā telpās ieplūst vairāk svaiga gaisa.
Secinājumi
Recirkulācijas virtuves nosūcējs ar oglekļa filtriem var būt vienkāršākais variants, taču lielāka enerģijas patēriņa un dārgu nomaiņas filtru dēļ tiem parasti ir augstākas dzīves cikla izmaksas un lielāka ietekme uz dabu, kā arī tie nenodrošina tādu pašu iekštelpu gaisa kvalitātes līmeni kā nosūcēji, kas izvada gaisu ārā.
Apkopojot visu, ja virtuve ir mājas sirds, ventilācijas sistēma un virtuves pārsegs ir plaušas, kas izelpo atstrādāto un ieelpo svaigo gaisu. Izvēloties augstas kvalitātes tvaika nosūcēju, kas darbojas kopā ar ventilācijas sistēmu, tiek nodrošināta lieliska iekštelpu vide dzīvojamai ēkai.
Oriģināls: https://blog.swegon.com/en/can-cooker-hoods-be-the-key-to-good-indoor-environment
Publicēts: 04.06.2023